Nyt skov- og naturområde

Sparekassen Kronjylland etablerer et nyt skov- og naturområde på cirka 190 ha øst for Givskud – mellem Tremhuse og Bjerlev Hede.

Udover at skoven skal binde CO2, skal området give bedre forhold for områdets insekter og andre dyr – og være et skønt grønt område, som lokalbefolkning og gæster kan benytte.

Området er under etablering med hjælp fra Dalgas. Udover skov skabes lysåbne arealer, vådområder og søer. Planen er, at området også får fugletårn og shelterplads. 

Som arbejdet skrider frem, udbygger vi denne side, så du kan følge med i projektet.

Skoven

Hør i videoen skovrejsningskonsulenten fortælle om den kommende skov. 

I alt rejses 125 ha skov. I april og maj 2025 plantes cirka 435.000 træer – størstedelen planter Dalgas, men vi får også hjælp fra et par lokale skoleklasser.      

Der plantes både løvtræer, nåletræer og mindre områder med frugttræer. Cirka 65 % vil være hjemmehørende træsorter.

Fredskov

Den nye skov er fredskov. Det vil sige, at arealet altid skal være skov. Bliver der på et tidspunkt fældet træer i skoven, skal der derfor plantes nye træer.

Dyr

Med forskellige typer skov, vådområder og lysninger ønsker vi at skabe stor diversitet til gavn for områdets dyr.

Forhåbentlig vil det også kunne tiltrække særlige dyrearter, hvis levesteder er under pres i Danmark. Nedenfor kan du se fem udvalgte af disse dyrearter, som vi håber, benytter det nye naturområde inden for 10 år.

Løgfrø

Løgfrøen udskiller en svag hvidløgsduft som forsvar, hvis den føler sig truet. Derudover har den som den eneste danske padde en lodret øjenpupil. Den opholder sig ved vandhuller april-maj og er nataktiv.

Brunlig perlemorsommerfugl 

Kan ses fra slut maj til september. Den overvintrer som larve eller puppe, og larverne lever af violer. Den brunlige perlemorsommerfugl hviler sig ofte i vegetationen med udspredte vinger.

Bølleblåfugl

Bølleblåfugl flyver fra juni til juli, men er en dårlig flyver. Den voksne sommerfugl lever sjældent mere end to uger. Larven lever af og på tranebær og mosebølle. Arten overvintrer som larve.

Brud

Danmarks mindste rovdyr. Den lever især af mus og jager i højt græs, krat og musenes underjordiske gangsystemer. Både hanner og hunner har deres eget territorium, som de forsvarer. Bruden opholder sig i gamle gange fra muldvarpe, rotter og mus.

Flagermus

Der er observeret forskellige arter flagermus i området. Forhåbentlig vil de bruge området til at søge føde – og på sigt flytte ind i træerne, når disse bliver store og gamle.