gavefonden
Sparekassen støtter miniature-fællesskab for pensionister i Køge
I Kjøge Mini-By samles 100 pensionister og efterlønnere om et unikt byggeprojekt, der bringer historien til live og skaber stærke fællesskaber.
Der er kun én forudsætning for, at man kan være med: At man vil fællesskabet.
I Kjøge Mini-By bygger 100 frivillige en kopi af Køge, som byen tog sig ud i årene omkring 1865. Minibyen udgør et vigtigt socialt kontaktpunkt for de frivillige, der typisk er pensionister og efterlønnere.
- Mange mister det sociale fællesskab fra arbejdspladsen, når de går på pension. Derfor prioriterer vi det sociale meget højt, siger formand for Fonden Kjøge Mini-By Laug Mogens Pejtersen.
Foreningen har netop modtaget 10.000 kr. i støtte fra Sparekassen Kronjyllands gavefond til understøttelse af de sociale aktiviteter, der går på tværs af minibyens forskellige arbejdsgrupper.
- De frivillige arbejder i 11 grupper, hvor de har deres arbejdsfællesskaber, men vi det er vigtigt for os, at der er aktiviteter, hvor alle kan mødes, siger han.
Afdelingsdirektør i Køge Niklas Præstegaard og privatkundechef Dennis Vangsgaard overrækker en check på 10.000 kr. til formanden for Foreningen Kjøge Mini-By's Venner Sven-Erik Sandberg.
Alt på husene i Kjøge Mini-By bliver lavet i hånden og historisk korrekt. Her lægges der små tagsten.
Donationen fra Sparekassen Kronjylland blev overrakt af afdelingsdirektør i Køge Niklas Præstegaard og privatkundechef Dennis Vangsgaard.
- Man mærker tydeligt det stærke fællesskab herude. Det betyder enormt meget for dem, der er involveret, og giver liv til hele området. Samtidig er Kjøge Mini-By med til at sætte Køge på landkortet, og det er vi rigtig glade for at bidrage til, siger Niklas Præstegaard.
De fleste af de frivillige i Kjøge Mini-By bor i Køge og omegn. De bliver typisk en del af fællesskabet, når arbejdslivet slutter, og de bliver hængene i mange år. Mogens Pejtersen har selv været med i fem-seks år.
- Så jeg er jo en af de nye, siger han med et smil og tilføjer:
- Flere af de ældre siger, at de skal bares væk herfra.
Nogle kommer bare til kaffen
En del af det frivillige arbejde i minibyen er håndværksarbejde, men der er mulighed for at skifte til mindre belastende opgaver, når fysikken sætter sine begrænsninger.
- Vi har også haft nogle, der bare kommer og deltager i formiddagskaffen, fordi de ikke kan mere. Så kommer de og er med i fællesskabet en times tid og tager hjem igen. Dem er der også plads til, siger Mogens Pejtersen.
For at understøtte det sociale fællesskab arrangeres blandt andet foredrag for de frivillige samt fælles ture. Senest gik turen til Holdbæk og Oplevelsescenter Nyvang.
Garant-millionen
I Sparekassen Kronjylland har vi oprettet Garant-millionen, hvor vi sammen med vores garanter uddeler en million om året fordelt over tre gange. Hver uddeling har et bestemt tema, som vi mener, er værd at sætte fokus på og støtte, og det er vores garanter, der kan indstille en forening eller organisation til en donation.