Vil du have overblik over din seniorøkonomi?

Folkepension

Kom godt fra start i pensionslivet

Et nyt kapitel med mere fritid, frihed og luft i hverdagen venter forud. Men hvordan ser din økonomi ud? Vi hjælper dig med at få mest muligt ud af tilværelsen som pensionist.

Har du råd til dine drømme?

Har du gjort dig nogle tanker om, hvor mange penge du har brug for, når du skal på pension? Det er en god ide at spare op til pensionstilværelsen ved at betale til din pensionsopsparing. Når du forlader arbejdsmarkedet, skal din lønindkomst erstattes af noget andet, hvis du fortsat vil have råd til at rejse eller blot opretholde din levestandard.
For at få råd til det pensionsliv, du drømmer om, er det vigtigt at starte op i god tid med at betale til din pensionsopsparing. Jo tidligere en opsparing starter, desto mindre skal der lægges til side ad gangen for at få et tilstrækkeligt beløb udbetalt som pensionist.

Hvilken pensionsopsparing skal jeg vælge?

Overordnet kan du vælge mellem ratepension, aldersopsparing eller livsvarig livrente. Forskellen er primært måden, pengene udbetales på. Hvilken type pensionsopsparing, der passer bedst til dig, afhænger af:

  • hvor meget du får i løn
  • hvor tæt du er på pensionsalderen
  • dine ønske til tilværelsen som pensionist 
  • hvordan du vil have pengene udbetalt 

Vil du vide mere - eller høre, hvordan du er omfattet af de forskellige regler og muligheder, så er din rådgiver klar til at hjælpe dig. Ingen spørgsmål er for store eller små.

Pension er mere end en opsparing

Pension handler ikke kun om at få råd til en god alderdom, det handler også om at sikre dig selv og dine nærmeste mod forringede levevilkår i tilfælde af invaliditet eller død. Derfor bør du kontrollere sammensætningen af din pensionsordning, når dit liv forandrer sig. Du bør også løbende gennemgå dine forsikringer, så de passer til din situation.
Balancen mellem forsikring og opsparing skal være tilpasset dine aktuelle behov.

Når folkepensionen nærmer sig

Her er en række ting, du skal være opmærksom på, når du ønsker at gå på folkepension.

Du skal selv søge om folkepension
Siger du snart farvel til arbejdsmarkedet? Vær opmærksom på, at din folkepension ikke bliver udbetalt automatisk, ligesom du ikke får besked om, når det er tid til at søge. Du skal derfor selv søge om at få udbetalt din folkepension. Du kan søge til og med den måned, hvor du når folkepensionsalderen. Vil du have folkepension tidligst muligt, skal du senest søge den sidste dag i den måned, hvor du når den folkepensionsberettigede alder. Hvis du vil have styr på udbetalingen af din pension i god tid, kan du ansøge op til et halvt år før. Din folkepension bliver udbetalt fra den 1. i måneden efter, du når folkepensionsalderen. 

borger.dk kan du søge om folkepension.

Er du sent ude? Du kan stadig søge – men du bør ikke vente for længe
Folkepension kan udbetales med tilbagevirkende kraft. Det gælder dog ikke det personlige tillæg og andre ydelser, du kan få som folkepensionist. Derfor bør du sende din ansøgning i god tid.

Hvis ikke du fik søgt i tide, kan du senest søge om din folkepension den 10. i den femte måned efter, at du har nået folkepensionsalderen. Søger du senere end det, har du stadig ret til at få udbetalt folkepension, men ikke med tilbagevirkende kraft.

Du kan udskyde din folkepension
Hvis du ønsker at forsætte på arbejdsmarkedet, efter du har nået folkepensionsalderen, kan du søge om at udskyde din folkepension. Folkepensionen kan du udsætte i op til 10 år. Når du udsætter den, bliver den forhøjet. Regner du med at blive gammel, kan det være en god idé at få forhøjet din folkepension. Betingelsen for at opnå højere folkepension er, at du i opsætningsperioden har en indtægt ved personligt arbejde i mindst 750 timer i hvert kalenderår.

Læs om folkepension på borger.dk

Vi hjælper dig med at få mest ud af din opsparing. Få mere at vide om dine muligheder.

Relaterede produkter

Bobehandling

Seniorliv

Arveafgift af boet eller pensionister

Pension udbetales direkte til begunstiget og opnår derfor ikke bundfradrag. Man kan vælge, at ens pension og livsforsikring skal udbetales til boet.

Pension skilsmisse

Seniorliv

Satser og beløbsgrænser

Du kan få brug for at kende forskellige satser og beløbsgrænser, du kan gøre brug af i året 2023. De mest anvendte, finder du her. 

Pension rådgivning

Seniorliv

Fakta om forskellige typer pension

Søger du information om pension? Du kan læse om forskellige typer pension, deres satser og vilkår i vores faktaark. 

Pension ordning

Seniorliv

Du kan samle dine pensionsordninger

Er du en af de mange, der ikke har helt overblik over dine pensionsordninger og over, hvordan du er dækket?

Læs også

Ældre dame bliver ringet op på sin mobil

Svindel

Falske bankbude er lige nu på spil flere steder – de forsøger at franarre især ældre borgere deres betalingskort og koder

De seneste døgn har Sparekassen Kronjylland og flere andre banker oplevet, at svindlere har kontaktet ældre borgere for at forsøge at franarre dem betalingskort og kode.

Bolig fornyelse

Skab overblik

Økonomisk overblik med en budgetkonto

Med en budgetkonto og et årsbudget for familiens økonomi, kan du skabe et godt overblik over, hvad du bruger dine penge på - og dermed have styr på udgifterne.

Garant-millionen støtter det lokale liv.

Garant-millionen

Sparekassen støtter det lokale liv med 438.600 kroner

Fra skatepark til junglesti – Sparekassen Kronjylland støtter 10 initiativer, der samler mennesker og skaber liv i lokalsamfundet.

1000-kronesedler

Kontanter

Indbetaling af kontanter i automater

I de fleste KONTANTEN pengeautomater kan du gratis indsætte danske kroner. Du kan indsætte op til 15.000 kroner om måneden.