Forbered dig på livet som studerende
Råd og vejledning til din økonomi, når du er under uddannelse
Når du er under uddannelse, får du sandsynligvis SU, elev- eller lærlingeløn. Du får måske også nye udgifter til studiebøger, transport eller bolig.
Vi rådgiver dig, så du får det bedste ud af din økonomi, mens du uddanner dig. Det kan vi, fordi du hos os får en personlig rådgiver, som kigger på netop din økonomi.
Når der er penge på din uddannelseskonto, får du 5,25 % i årlig rente af pengene op til 20.000 kr. og 1,00 % i årlig rente af pengene over 20.000 kr. Har eller får du bevilliget en kassekredit, kan du trække op til 50.000 kr. til en årlig rente på 9,45 %. Uddannelseskontoen* er for dig, som er studerende på en videregående uddannelse eller går på en elev- og lærlingeuddannelse (Gælder ikke voksenlærlinge og voksne under revalidering).
Indlån 5,25 % |
Kassekredit 9,45 % |
Op til 20.000 kroner: 5,25 %
For beløbsdel over 20.000 kroner: 1,00 %
Renten er variabel |
Eksempel: 50.000 kroner, variabel rente, løbetid 3 år. Etableringsomkostninger 0 kroner. Debitorrente 9,79 %. ÅOP 9,8 % Ved 100 % udnyttelse betales i alt 64.175 kroner Kredittens størrelse afhænger af almindelig kreditvurdering. |
*Uddannelseskontoen er for studerende på en kort-, mellemlang - eller lang videregående uddannelse. Kontoen er også for dig, der går på en uddannelse, der foregår ved handels-, tekniske-, landbrugs-, søfartsskoler samt social- og sundhedsskoler. For at opnå fordelene ved Uddannelseskontoen skal du være tilmeldt netbank/mobilbank og have din NemKonto i Sparekassen Kronjylland. Kassekredit og VISA/Dankort-kort forudsætter, at du er fyldt 18 år. Går du i gymnasiet, på HHX eller HTX, gælder der andre fordele - se dem her. |
Få flere fordele med en uddannelseskonto
Vi vil gerne støtte dig i at tage en uddannelse og få dine penge til at blive til flere. Derfor har vi særligt gode fordele til dig, når du er under uddannelse:
- 5,25 % i rente
- Gratis VISA/Dankort eller Mastercard Debit
- Gratis netbank og mobilbank
Hold dig skarp på:
SU-reglerne – de kan have betydning for din økonomi
For de fleste betyder studiestart også SU. Din SU kan bl.a. være afhængig af din uddannelsestype, dine forældres indkomst, og om du er flyttet hjemmefra. Du kan læse mere om, hvordan du søger om SU og hvilke SU-regler, der gælder for dig her: su.dk.
SU og studiejob
Mange studerende vil gerne tjene lidt ekstra ved siden af SU’en. Der er dog en grænse for, hvor meget du må tjene for ikke at skulle tilbagebetale SU - nemlig det, der kaldes ”fribeløb”. Dit fribeløb kan du beregne her.
SU og praktik
Går du på en videregående uddannelse og skal i praktik med løn, kan du ikke modtage SU samtidig. Er dit praktikforløb derimod ulønnet, kan du stadig få SU. Du kan læse mere om regler for SU og praktik her.
SU i udlandet
Skal du på studieophold i udlandet, kan du få din SU med, hvis dit uddannelsessted siger god for dit ophold. Godkendelse af studieophold skal ske via dit eget uddannelsessted i Danmark.
Råd til gode oplevelser som studerende
- Som kunde hos os kan du få rabat på billetter til en række forlystelses- og dyreparker i hele landet.
- Spørg efter studierabat, når du handler, går på gallerier og museer, skal til særlige arrangementer osv.
Skal du studere i udlandet? Vi giver dig gode råd til det økonomiske
Lav et budget for dit ophold
Dit ophold i udlandet byder højst sandsynligt på udgifter til flybilletter, bolig, mad, bøger, oplevelser osv. og med et budget får du et overblik over, hvad et ophold vil koste dig.
Hav styr på dine betalingskort
Hvis du vil være sikker på altid at have penge ved hånden, når du er afsted, er det en god idé at tage to betalingskort med – en god løsning kan eksempelvis være at medbringe både et VISA/Dankort og et MasterCard. Begge dele bestiller du via din rådgiver, som du kan se kontaktoplysninger på i din Netbank.
Et godt råd er også at tjekke udløbsdatoen på dine betalingskort inden, du tager afsted.
At modtage undervisning i udlandet kan koste penge
Når du skal læse i udlandet, skal du i nogle situationer selv betale for undervisningen. Når du går på en SU-berettiget uddannelse, kan du søge om at få dækket dele af eller hele udgiften til undervisningen med et udlandsstipendium. Du har også mulighed for at søge forskellige stipendier og legater – de kan også være med til at dække andre udgifter til dit udenlandske studieophold såsom rejseudgifter, boligomkostninger, bøger eller noget helt fjerde. Et godt sted at starte din søgning er legatbogen.dk.
Få overblik over din økonomi, mens du er afsted
Med vores netbank og mobilbank kan du holde styr på din økonomi uanset, hvor du befinder dig. Husk dit MitID – det kan du få brug for til at klare nogle af de økonomiske ting hos os.
Studiebøger: Sådan sparer du penge
- Køb brugte og billige studiebøger. For eksempel ved at finde dem på pensum.dk, på opslagstavlen eller Facebook
- Lån bøger på biblioteket frem for at købe, men vær ude i god tid
Læs mere om gode vilkår, mens du uddanner dig her