7 tips til en god studiestart

Ung studerende

Der kan være meget nyt, du skal forholde dig til, når du begynder at studere. Vi hjælper dig på vej med syv gode råd til en god studiestart:

Studiestartstips

1. Læg et budget

Har du ikke styr på din økonomi, kan det være svært at overskue flere års studietid. En måde at få overblik over økonomien er ved at lægge et budget. Så kan du se, hvordan du bruger dine penge, mindske unødige udgifter og forhåbentlig få råd til de ting, der er vigtige for dig. 

Hent vores budgetskema

2. Sæt dig ind i SU-reglerne

Ved at kende SU-reglerne sikrer du dig det bedste økonomiske grundlag i din studietid. Din SU afhænger blandt andet af din uddannelsestype, om du er flyttet hjemmefra, og om du har et studiejob.  Læs mere her: https://www.su.dk/

3. Lån eller køb brugt

Måske kan du købe dine studiebøger brugt eller låne dem på biblioteket. Samtidig kan du være både klimabevidst, økonomisk og moderigtig ved at finde tøj og interiør i de lokale second-hand-butikker. Du kan også købe madvarer med kort dato til nedsat pris.

4. Få styr på indbo- og ulykkesforsikring

Selvom det ikke er verdens sjoveste ting at bruge tid på, så er det vigtigt at have forsikringerne i orden. Det kan nemlig blive uoverskueligt dyrt, hvis uheldet er ude, og du ikke er forsikret. Bemærk: Flytter du hjemmefra og er under 21 år, kan du hos nogle selskaber stadig været dækket af dine forældres indboforsikring, hvis du bor alene.

Gennem vores samarbejdspartner Gjensidige kan du få en en attraktiv forsikringspakke til en særlig god pris for dig, der er 18-30 år. Læs mere om tilbuddet her.

 

5. Husk studiekortet og få gode rabatter

Mange steder tilbyder adgang til rabatpris, når du er studerende. Du kan også få et overblik over en række rabatter på studiz.dk. Som kunde i Sparekassen Kronjylland kan du besøge flere dyre- og forlystelsesparker med rabat. Se disse rabatter her.

6. Undersøg fordelene ved en Uddannelseskonto

En Uddannelseskonto giver særlige fordele til dig, der er under uddannelse. I Sparekassen har du også en personlig rådgiver, du altid kan spørge om hjælp om stort og småt, hvis du bliver usikker på noget i din nye økonomiske situation. Det kan være med til at skabe økonomisk tryghed gennem studietiden.

7. Husk pauserne og de sociale arrangementer

En ny hverdag som studerende byder på mange oplevelser og udfordringer. Selvom alt det nye kan være overvældende, så brug tid på at at deltage i sociale arrangementer på studiet og på at lære dine studiekammerater at kende. Et godt netværk af medstuderende gør nemlig studietiden både lettere og sjovere, da I kan støtte hinanden.

Husk også indimellem at tage en pause fra studie, lektier og forberedelse. For eksempel i naturen eller ved at dyrke sport. Hold fast i dine interesser, så det hele ikke kommer til at handle om uddannelsen.  

Få mere at vide om dine nye muligheder

Relaterede produkter

Ung konto

ung

Uddannelseskonto

Når du er under uddannelse, får du sandsynligvis SU, elev- eller lærlingeløn. Du får måske også nye udgifter til studiebøger, transport eller bolig.

Ung uddannelse

ung

Budgetkonto

En budgetkonto er en konto hvorfra alle dine regninger bliver betalt. For at der altid er penge nok på kontoen, skal du hver måned overføre et bestemt beløb.

Ung fritidsjob

ung

NemKonto

Modtager du penge fra det offentlige, skal du have en NemKonto. Pengene kan være SU. boligstøtte, feriepenge eller noget helt fjerde.

Unge raadgivning

Ung

Digitale løsninger

Det skal være nemt at bruge os, uanset hvor du er. Her har du et overblik over dine mobile muligheder.

Læs også

Årsopgørelse 2024

Hvad skal du særligt holde øje med på årsopgørelsen i år?

Mange kigger udelukkende efter, om de skal have penge tilbage eller har betalt for lidt i skat. Det er dog vigtigt, at du løber tallene igennem og tjekker, at alt er, som det skal være. Se vores guide og video, hvor du kan se nogle af de fradrag, du særligt bør holde øje med i år.

Toldkrig - hvad er status?

Cheføkonom

Told - hvad er op og ned?

Donald Trump er begyndt at sætte handling bag sine toldtrusler og -planer. Hvad er konsekvenserne for Europa? Og for USA selv? Og hvordan er det gået USA ved tidligere told-indførsler?

1.000-kroneseddel og mønter

Kontanter

Farvel til 1.000-kronesedler og gamle seddelserier

Ved udgangen af maj er det farvel til 1.000-kronesedler og ældre seddelserier. Har du fået tjekket, om du har nogen liggende i din sparegris, bankboks eller skuffe?

Familie produkter

Garant

Mere end 52 millioner kroner bliver udbetalt i renter til garanter

Er du en af Sparekassens 38.000 garanter, så får du natten til 4. april udbetalt 3,5 procent i rente af din garantkapital i 2024. Pengene bliver overført til din afkastkonto. Vi udbetaler i alt 52,2 millioner kroner til vores garanter.