Studieliv

Undgå rod i studieøkonomien

10 gode råd til en studietid med sund økonomi

✔ 1. Læg et budget
✔ 2. Sæt dig ind i SU-reglerne
✔ 3. Lån eller køb brugt – fx både bøger, møbler og tøj
✔ 4. Få styr på indbo- og ulykkesforsikring – det kan være dyrt at lade være
✔ 5. Husk studiekortet, og få gode rabatter
✔ 6. Tjen penge via et studiejob, hvis studierne levner tid til det
✔ 7. Lav madplan og indkøbsseddel – og følg dem! Madklub med studiekammeraterne kan også få udgiften ned
✔ 8. Hold øje med tilbudsaviserne eller køb datovarer. Lav store portioner mad, og frys ned til senere
✔ 9. Vælg cyklen frem for bussen
✔ 10. Undgå så vidt muligt at låne penge. Et SU-lån kan være en mulighed, hvis du slet ikke kan få det til at løbe rundt økonomisk

Ny undersøgelse viser, at unge, der dropper ud af deres uddannelse, oftere har problemer med økonomien end deres medstuderende

- Har du styr på din økonomi, har du én vigtig ting mindre at bekymre dig om, når du er i gang med at uddanne dig, lyder det fra Tobias Frej Noesgaard, der er ungerådgiver i Sparekassen Kronjyllands afdeling i Aarhus Nord og derfor til dagligt sidder som nabo til Aarhus Universitet og IT-byen.

- Orden i økonomien har stor indflydelse på din trivsel som studerende, men faktisk også på, om du ender med at gennemføre studiet, uddyber Tobias og henviser til, at en landsdækkende undersøgelse fra Finans Danmark i 2022 viser, at unge, der dropper ud af en uddannelse, i højere grad end deres medstuderende har problemer med økonomien.

Lommesmerter stjæler fokus

- Når jeg rådgiver de unge studerende, oplever jeg, at langt størstedelen af dem har godt styr på deres økonomi. Men hos dem, hvor minusserne er flyttet permanent ind på uddannelseskontoen, fylder det tit rigtig meget og kan endda helt tage uddannelsesglæden fra dem. Der er dog også dem, der ikke tager det så tungt, forklarer han og minder om, at det er en god idé at tage en snak med sin bankrådgiver, hvis man mangler overblik over sin økonomi som studerende.

Ungerådgiveren erkender, at det kan være svært at få SU’en til at slå til særligt sidst på måneden:

- At være studerende og have masser af mod på livet, men knapt så mange penge mellem hænderne til at realisere drømmene med, kan være en svær kabale at få til at gå op. Det er en realitet, man må acceptere og forsøge at indrette en periode af sit liv efter. Med god planlægning, en stram prioritering og meget gerne et studiejob, kan de fleste også få råd til et par byture og nyt tøj, når de faste udgifter er betalt, fortæller han.

SU og studiejob

Med dine valg og prioriteringer har du selv stor indvirkning på, hvor dyrt du sætter dig. Som studerende er det største indhug i SU’en dine boligudgifter. Det er derfor en god idé at planlægge, hvor og hvordan du vil bo – og at gøre det i god tid, så du kan nå at kravle op ad boligforeningernes ventelister.
Der er ofte mange penge at spare ved at vælge en studielejlighed eller et kollegieværelse, og kan du leve med en placering lidt uden for byen, kommer du tit allerlængst for pengene. Vær samtidig opmærksom på, at din besparelse ikke bliver spist op af transportudgifter, hvis boligen ligger så langt fra dit studie, at du ikke kan klare det med en rask cykeltur. Husk dog, at et ungdomskort hjælper til at holde dine transportudgifter nede.

Madplan og indkøbsseddel

Hvis du ønsker at minimere dine udgifter, skal du ikke kun kigge på dine udgifter til bolig og transport, men give dine indkøbsvaner et kritisk tjek i det hele taget.

- Noget så simpelt som at lave madplan og indkøbsseddel – og at holde sig til den, gør en stor forskel, fortæller Tobias Frej Noesgaard.

Med en madplan giver du dig selv mulighed for at planlægge, hvordan du kan strække de indkøbte madvarer henover ugen, og hvordan du kan genbruge eventuelle middagsrester. Ofte er det en god idé at lade madplan og indkøbsseddel være inspireret af, hvad der aktuelt er på tilbud.
Du kan med fordel også holde øje med varer, der er too good to go – altså varer med kort holdbarhed og særlig lav pris. Din pengepung bliver derudover glad, hvis du holder dig til dosmersedlen og styrer indkøbskurven uden om impulskøb. For nogle giver det også et godt overblik eksempelvis at have en særskilt madkonto.
Ifølge ungerådgiveren bør du også lægge et budget, så du kender månedens plusser og minusser på kontoen:

- Hvis du lægger et budget over månedens udgifter, har du styr på, hvor meget du betaler for at leve, men også en god føling med, at det er dig, der har styringen over din økonomi – og ikke omvendt.

Lån kun hvis nødvendigt

Kan du se, at dine indtægter på ingen måde kan stå mål med dine udgifter, og at der ikke er udsigt til, at mere løn fra studiejobbet laver om på dét, kan et SU-lån være en mulighed.

- Jeg vil som udgangspunkt anbefale, at du venter med at optage et lån, til du har et fast job og eksempelvis skal købe bolig. Optager du et SU-lån, får du nemlig en gæld på både lånet og renterne, der skal betales tilbage, når du er færdig med at studere. På det tidspunkt kan det være, du skal til at købe bolig eller inden for få år stifte familie, og der kan tilbagebetaling af SU-gæld måske spænde lidt ben for drømmene. Når det er sagt, så kan et SU-lån sagtens være det der skal til, for at du kan gennemføre studietiden, som du ønsker – og dét har også stor værdi, pointerer ungerådgiveren.
Som udeboende studerende over 20 år får du 6.820 kroner (2024) i SU om måneden.

Gratis oplevelser for studerende i Aarhus, København, Odense og Aalborg:

Aarhus
  • Kunsthal Aarhus
  • Væksthusene og Botanisk Have
  • Gratis koncerter i Musikhuset
  • Antikmuseet
  • Standup - open mic på Alberts

 

København
  • Glyptoteket om tirsdagen, Københavns Museum & Thorvaldsens Museum om onsdagen
  • Davids Samling
  • Folkehuset Absalon
  • Botanisk Have, Kongens Have, Amager Strandpark, Kastellet
  • Studenterhuset
  • Havnebadene
  • Comedy på Den Glade Gris
Odense
  • Studiestuen
  • Stige Ø
  • Odense Domkirke
  • Odense Havnebad
  • Studenterhus Odense
Aalborg
  • Mølleparken
  • Shelterovernatning, Hesteskoven, Hasseris Skov, Hammer Bakker
  • Gratis koncerter i Musikkens hus
  • Aalborg Friluftsbad
  • Huset – gratis kulturelle arrangementer

Få mere at vide om dine nye muligheder

Læs også

Ung konto

Ung

Uddannelseskonto

Når du er under uddannelse, får du sandsynligvis SU, elev- eller lærlingeløn. Du får måske også nye udgifter til studiebøger, transport eller bolig.

Ung uddannelse

ung

Budgetkonto

En budgetkonto er en konto hvorfra alle dine regninger bliver betalt. For at der altid er penge nok på kontoen, skal du hver måned overføre et bestemt beløb.

Ung fritidsjob

ung

NemKonto

Modtager du penge fra det offentlige, skal du have en NemKonto. Pengene kan være SU. boligstøtte, feriepenge eller noget helt fjerde.

Unge raadgivning

Ung

Digitale løsninger

Det skal være nemt at bruge os, uanset hvor du er. Her har du et overblik over dine mobile muligheder.

Læs også

Ældre dame bliver ringet op på sin mobil

Svindel

Falske bankbude er lige nu på spil flere steder – de forsøger at franarre især ældre borgere deres betalingskort og koder

De seneste døgn har Sparekassen Kronjylland og flere andre banker oplevet, at svindlere har kontaktet ældre borgere for at forsøge at franarre dem betalingskort og kode.

Bolig fornyelse

Skab overblik

Økonomisk overblik med en budgetkonto

Med en budgetkonto og et årsbudget for familiens økonomi, kan du skabe et godt overblik over, hvad du bruger dine penge på - og dermed have styr på udgifterne.

Garant-millionen støtter det lokale liv.

Garant-millionen

Sparekassen støtter det lokale liv med 438.600 kroner

Fra skatepark til junglesti – Sparekassen Kronjylland støtter 10 initiativer, der samler mennesker og skaber liv i lokalsamfundet.

1000-kronesedler

Kontanter

Indbetaling af kontanter i automater

I de fleste KONTANTEN pengeautomater kan du gratis indsætte danske kroner. Du kan indsætte op til 15.000 kroner om måneden.